Hoe haar op je hoofd groeit

Op de hoofdhuid zitten honderdduizenden haarzakjes (haar follikels). Het haarzakje ligt ongeveer 4 mm onder de hoofdhuid. Het precieze aantal verschilt per mens. Dit heeft te maken met afkomst en haarkleur. Blonde mensen hebben over het algemeen meer haar follikels dan mensen met rode, bruine of zwarte haren. In deze haar follikels worden de haren aangemaakt.

Haar groeit in drie fases:

  • groeifase (anagene fase)
  • overgangsfase (catagene fase)
  • rustfase (telogene fase)

Gemiddeld duurt de groeifase 3 jaar. De groeifase bij mannen verloopt sneller dan bij vrouwen. Het laatste groei-jaar stagneert de groei door een langzamere celdeling. Hierdoor wordt de basis van het haar dunner.

Tijdens de overgangsfase stopt de groei volledig en verankerd de haar minder stevig in de haar follikel. Als daarna de rustfase intreedt valt de haar uit. De gehele cyclus begint dan weer opnieuw. Elke haar follikel kan circa 25 haren laten groeien. Een haarzakje kan in theorie dus ongeveer 75 jaar mee.

Haar dat groeit uit de hoofdhuid

Het aantal haar follikels neemt af gedurende een mensenleven. Hiermee slinkt ook de hoeveelheid haar en kan er haaruitval, kaalheid en kale plekken ontstaan. De oorzaak hiervan is meestal hormonaal. Stress kan ook een factor zijn die de haaruitval verspoedigt.