Eiwitten tegen haarverlies

Ongeveer 90% van je haar is op dit moment in de groeifase waarbij 10% in een soort rustfase zit. Na de rustfase vallen deze haren uit en worden vervangen door nieuwe haren. Dagelijks haarverlies van 50 tot 100 haren is heel normaal. Miljoenen mensen lijden echter onder een teveel aan haarverlies. Dit kan onder andere het gevolg zijn van een ziekte, het kan genetisch zijn, maar het kan ook simpelweg komen door je voeding. Een tekort aan eiwitten in je dieet is veelal een gevolg van haarverlies.

Groei van het haar

Haarverlies kan een logisch gevolg zijn van een tekort aan eiwitten in je dieet. Haren zijn namelijk gemaakt van eiwitten. Als het lichaam onvoldoende eiwitten binnenkrijgt, zal hij ‘onnodige’ processen gevoed door eiwitten gaan stopzetten onder andere de haargroei. Het haarverlies is ongeveer na een twee weken durend tekort zichtbaar. De haargroei begint simpelweg weer zodra er voldoende eiwitten worden geconsumeerd.

Benodigde hoeveelheid eiwitten per dag

Normaal wordt er een hoeveelheid van rond de 46 tot 56 eiwitten aangeraden per dag aan volwassenen. Veel mensen hebben vaak geen moeite om voldoende eiwitten per dag binnen te krijgen.

Bronnen van eiwitten

Proteïnen komen voor in de meeste dierlijke producten zoals vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivelproducten. Voor de vegetariërs die misschien eerder te maken krijgen met een proteïnetekort zijn er ook vegetarische bronnen beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan noten, zaden, bonen, granen, sojaproducten en kleine hoeveelheden komen zelfs voor in sommige groenten en fruit.

Andere oorzaken van haarverlies

Haarverlies komt ook voor bij een teveel aan Vitamine A, een tekort aan ijzer, ondervoeding door een aandoening als anorexia, hoge koorts, infecties en stress. Als je merkt dat je haar blijft verliezen of je haar dunner blijft worden, kun je het beste even met je dokter overleggen.

, , , , , ,