Groeicyclus van het haar: de 4 fases

Het is van belang om de haargroei en de cyclus ervan te begrijpen om de vele problemen van he haar te begrijpen en te herkennen. De haarcyclus bestaat uit 4 verschillende fases: de anagene fase, catagene fase en de telogene fase.

Anagene fase

Je haar groeit ongeveer anderhalve cm per maand. Het haar groeit sneller in de zomer dan in de winter. De groeifase, of anagene fase, duurt ongeveer 3 tot 5 jaar. Een haar met de volle lengte is na die tijd dan 18 tot 30 cm. De langste groeifase die bekend is, was 7 jaar waarbij het haar groeide tot wel 1 meter lang.

Catagene fase

Aan het eind van de anagene fase, komt je haar in de catagene fase. Deze fase vormt de overbruggingsperiode van de ene naar de andere haar en dit duurt ongeveer 10 dagen.

Telogene fase

Tot slot komt je haar in de telogene fase terecht. In deze periode is je haarzakje drie maanden lang inactief voordat het proces vanaf de anagene fase weer wordt herhaald. Aller haarzakjes beginnen de periode op een ander tijdstip, anders zou al je haar tegelijk uitvallen. Per dag verlies je ongeveer 80 haren.

Haarverlies

Bij haarverlies is de groeicyclus verstoort. Dit kan veroorzaakt worden door hormonale schommelingen, medicijngebruik of bij ziekte. Bekijk de volgende artikelen voor meer oorzaken van haarverlies bij mannen en vrouwen.

, , , ,