Haaruitval vrouwen

Vrouwelijke kaalheid wijkt af van mannelijke kaalheid doordaar bij vrouwen het haar verspreidt uitvakt. Zelden is er complete kaalheid voor zoals bij mannen vaak te zien is.

Vrouwelijke kaalheid; alopecia androgenetica. Kaalheid bij vrouwen verloopt met een typisch patroon van haarverlies bij vrouwen. Symptomen van kaalheid bij vrouwen uiten zijn het dunner worden van het haar over het gehele hoofd waarbij licht tot matig haarverlies plaats vindt rond de kruin de haargrens. Een eventuele diagnose wordt gemaakt dormiddel van een zichtdiagnose, maar soms kan een een biopsie van de hoofdhuid genomen worden om de oorzaak vast te stellen.

Dit haarverlies kan verschillende oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaak is de verandering in de hormoonhuishouding. De hiervoor verantwoordelijke hormonen zijn dezelfden die de kaalheid bij mannen veroorzaken. Het mannelijke hormoon (DHT) is ook in de mindere mate aanwezig in de vrouwlijke hormoonhuishouding. De aanvang van de menopauze veroorzaakt een hormonale onbalans. In deze periode wordt het hoofdhaar dunner, terwijl haar in het gezicht stugger wordt. De haargroei stagneert, maar haarfollikels blijven in leven zodat nieuwe haargroei mogelijk blijft.

Andere vormen van haaruitval bij vrouwen zijn tijdelijke haaruitval (telogen effluvium) veroorzaakt door een stressvolle gebeurtenis.

Het breken van haar door styling van het haar en trekken aan het haar.  Kleine kale plekken veroorzaakt door alopecia areata is hetzelfde als genoemd in het vorige onderdeel.

In Amerika wordt tegen de vorm van haaruitval alopecia androgenetica een 2% concentratie van het middel Minoxidil gegeven als enige goedgekeurde middel. Met deze medicatie wordt, naast vitamines tegen haaruitva, ook in Nederland gewerkt. Haargroei zou met 20-25% bij vrouwen verbeteren, terwijl bij een groot deel van de groep het haarverlies langzamer verloopt of zelfs stopt. De behandeling is kostbaar. Bij het stoppen van de medicatie zal de haaruitval terugkomen.

Ook Aminexil kan worden voorgeschreven. Dit middel verzacht collageen dat zich door hormonale en andere invloeden kan verharden. Met het gevolg dat de haar verstikt en verouderd. Vernieuwing kan daardoor niet plaats vinden. Zwangere of zogende vrouwen mogen dit middel niet gebruiken.