IJzertekort beïnvloed de gezondheid van je haar

IJzertekort is een verschijnsel dat vooral bij veel vrouwen voorkomt. Veel voorkomende symptomen zijn bleekheid van de huid, vermoeidheid en hoofdpijn, maar wist je ook dat haaruitval een bekende symptoom is van ijzertekort?

De rol van ijzer bij de gezondheid van het haar

Als het ijzertekort in je lichaam heel erg groot is, kan het zijn dat je lichaam in een soort overlevingsmodus gaat. Dit betekent dat het lichaam, om de belangrijkste lichaamsfuncties intact te houden, stoffen weg gaat halen bij functies die minder belangrijk zijn. Het lichaam haalt beschouwt het haar als een van die minder belangrijke lichaamsfuncties en zal daar dan ook voedingsstoffen aftappen. Dit heeft tot gevolg dat je haar uitvalt of minder snel groeit.

Hou je ijzergehalte op peil!

Om voldoende ijzer binnen te krijgen, kun je je dieet aanpassen door er producten aan toe te voegen die rijk zijn aan ijzers. Voorbeelden hiervan zijn spinazie, rundvlees, kip, noten, erwten en meer. Hiernaast kun je je ijzertekort ook op peil houden door supplementen die ijzer bevatten te slikken.

Dagelijkse ijzer

De dagelijkse hoeveelheid ijzer die je nodig hebt, is 18 miligram per dag. Verder  is de hoeveelheid afhankelijk van je lichamelijke situatie. Zo heb je als je ongesteld of zwanger bent meer nodig en als je niet meer ongesteld wordt minder. Raadpleeg hiervoor je arts als je overweegt extra ijzer in te nemen.

, , , , , , , ,