Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Verdunning van het haar is een vervelend probleem dat niet alleen bij mannen, maar ook bij vrouwen voorkomt. Hoewel het bij mannen min of meer is geaccepteerd, is het voor vrouwen niet iets waar veel over wordt gepraat en zo goed mogelijk wordt gemaskeerd. Voordat je iets tegen het haarverlies kan doen, moet je er eerst eens achter komen wat deze nachtmerrie veroorzaakt. Lees hier 6 veelvoorkomende oorzaken van verdund haar en haarverlies bij vrouwen.

1. Emotionele stress

Ons lichaam kan op veel manieren reageren op stress. Haarverlies is hier een van. Emotionele stress kan ervoor zorgen dat je haar langzamer groeit dan normaal of de haren sneller loslaat dan normaal. De haarcyclus van groei, behoud en verlies is verstoort. Hierbij komt nog dat ongezond eten dat vaak gepaard gaat met emotionele stress de problemen alleen nog maar verergert. Als er niks aan deze stress wordt gedaan, kan dit vervelende gevolgen hebben voor je haar. Pak het probleem dus bij de wortels, in dit geval je emotionele stress.

2. Fysieke stress

Fysieke stress kan veroorzaakt worden door ziekte, operaties, maar ook de medicijnen die hiermee gepaard gaan kunnen ervoor zorgen dat je lichaam reageert door haarverlies. Check daarom goed je medicijnkastje om erachter te komen of het probleem hier ligt.

3. Genetisch

Helaas voor velen is het verlies of de verdunning van het haar genetisch. Hier valt het probleem dus niet bij de oorzaak aan te pakken. Wel kun je aanpassingen maken in je voeding en je haarproducten. Kies voeding rijk aan het aminozuur lysine of neem supplementen. Kies haarproducten die de haargroei bevorderen.

4. Ongezond eten

Tekorten aan bepaalde voedingsstoffen kunnen tot allerlei problemen leiden. Haarverlies door slechte eetgewoonten bewijst maar weer eens hoe waar de uitspraak ‘je bent wat je eet’ is is in dit geval. Zorg ervoor dat je voldoende vitaminen binnen krijgt om je haar gezond te houden en je haarverlies te verminderen.

5. Verstoring van hormonale balans

Hormonen spelen een grote rol in de gezondheid van je haar. Tijdens de zwangerschap en tijdens de overgang van veel vrouwen raken de hormonen uit balans. Veelal verbeterd de gezondheid van het haar na de zwangerschap of overgang. Gewoonlijk moet het haar na 6 tot 12 maanden weer normaal worden. Als dit niet het geval is, is het van belang dat je je dieet aanpast en haarvriendelijke, vitaminerijke producten opneemt in je dieet.

6. Verkeerde haarproducten

De verkeerde haarproducten kunnen de hoofdhuid aantasten waardoor het haar niet goed gestimuleerd wordt om te groeien. Iemand met dun haar is bijvoorbeeld vaak geneigd verdikkende haarproducten te gebruiken terwijl deze producten de hoofdhuid droog kunnen maken. Dit kan je haarverlies zelfs erger maken. Gebruik daarom bij dun haar een shampoo die de hoofdhuid voedt. Onder de goede condities zal het haar gestimuleerd worden weer te groeien.

, , , , , ,