De meeste vrouwen hebben last van haarverlies als gevolg van hormoonschommelingen. De hormonen spelen een belangrijke rol in alle functies van het lichaam. Ze zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de communicatie die plaatsvindt in het lichaam en reguleren en veranderen de meeste organische functies in het lichaam. De hormonen testosteron, progesteron en oestrogeen zijn in speciaal de boosdoeners van haarverlies of verdunning van het haar.
Testosteron
Mannelijke hormonen, genoemd androgenen, zijn verantwoordelijk voor zowel mannelijk als vrouwelijk haarverlies. Als er een teveel aan mannelijke hormonen en een te weinig aan vrouwelijke hormonen in het lichaam zijn, neemt de hoeveelheid mannelijke hormonen in de hoofdhuid dusdanig toe dat het haar gaat uitvallen.
Progesteron
Progesteron wordt geproduceerd gedurende de ovulatie en neemt af na de menopauze. Bij het wegblijven van dit hormoon probeert het lichaam deze hormoonbalans aan te vullen met androsteendion. Dit product bevat mannelijke eigenschappen waardoor ook hier het haar sneller begint uit te vallen.
Oestrogeen
Haarverlies kan ook voorkomen als de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam eerst heel hoog wordt en dan plotseling omlaag gaat. Dit kan gebeuren tijdens de zwangerschap. Het oestrogeen onderbreekt de normale haargroei cyclus waardoor haarvaatjes actief blijven terwijl ze in de rustfase hadden moeten zitten. Haar blijft dus groeien gedurende de zwangerschap. Na de zwangerschap gaat de hoeveelheid oestrogeen opeens omlaag en dan zitten ineens een groot aantal haren dat voorheen nog groeide ineens in de rustfase waarin ze uitvallen.